Een kunstmarkt organiseren: wat komt er bij kijken?

20121223-kunstmarktKunstmarkten zijn een uitstekende gelegenheid voor kunstenaars om hun werk te laten zien en voor geïnteresseerde bezoekers om kunstwerken te bekijken. Daarnaast wordt er vaak een cultureel georganiseerd voor jong en oud. Wie zelf een kunstmarkt wil organiseren, moet goed weten wat daarbij komt kijken.

Inspiratie opdoen

Ga als eerste langs bij verschillende kunstmarkten om te kijken wat je wel en graag niet op de kunstmarkt wilt. Daarnaast kan je eventueel hier al kunstenaars benaderen om op jouw markt te komen. Kijk goed rond en let vooral op de details van de organisatie. Elke maand wordt er genoeg georganiseerd op het gebied van kunst. Voor de maand september staat onder ander de Kunstroute op 5,6 en 7 september op de agenda. Daarnaast kun je elke zondag van september een bezoekje brengen aan de Spaarne Kunstroute, een wandeltocht langs 15 ateliers en/ of galeries .

Selecteren van kunstenaars

De kunst is waar het om draait tijdens een kunstmarkt en daarom is het belangrijkste dan ook om goede kunstenaars te selecteren. Wanneer een kunstmarkt regionaal gehouden wordt, worden vaak kunstenaars uit het eigen netwerk gevraagd die ook uit de regio komen. Ook kunnen kunstenaars zichzelf vaak aanmelden om een stand te huren. Daarnaast is het ook erg leuk als mensen zelf aan de slag kunnen door een workshop te volgen.


Een kijkje op de kunstmarkt

Vergunningen aanvragen

Het organiseren van een (kunst)markt op de openbare weg kan meestal niet zonder vergunning. Op de website van Rijksoverheid is meer te lezen over het aanvragen van een evenementenvergunning, soms volstaat alleen een melding van het evenement.

Promotie

Om de kunstmarkt tot een succes te maken is ook promotie erg belangrijk. Een goede manier om potentiële bezoekers enthousiast te maken voor de kunstmarkt, is het uitdelen van flyers. Deze kunnen precies naar wens ontworpen en afgeleverd worden, de flyers zijn eenvoudig, snel en in grote oplagen af te drukken via internet. Daarnaast is het verstandig om lokale media in te schakelen. Wie weet kan je zo nog wat free publicity creëren wat je naamsbekendheid kan geven voor een eventuele volgende editie.

Voorbereiding

Zorg dat je van te voren duidelijk hebt hoeveel kunstenaars er komen en hoeveel ruimte hier voor nodig is. Regel de tafels of kraampjes altijd geruime tijd van te voren om te voorkomen dat je op de dag zelf voor onverwachte problemen komt te staan.

Alle kunstmarkten van 2014 in Nederland