Iris van Herpen dé Kunstenaar van dit Jaar?

Volgende week wordt tijdens de Nationale Kunstdagen in de Kunstweek wordt wederom de verkiezing voor Kunstenaar van het Jaar georganiseerd. Hierin staat hedendaagse beeldende kunst centraal, waarbij de prijs voor Kunstenaar van het Jaar 2015 in handen valt van de ‘meest gewaardeerde’ kunstenaar van ons land. Één van de genomineerde finalisten is modeontwerpster Iris van Herpen.

Iris2

“Over de creatieve en artistieke waarde van kunst kan veel gezegd worden, behalve dat deze met concrete normen te meten is. Maar al is de kwaliteit van kunst dan niet te kwantificeren, de weerklank en waardering ervan is dat wel”
Stichting Kunstweek, organisatie Kunstenaar van het Jaar

Iris van Herpen, die sinds 2007 haar eigen label heeft en opgeleid werd aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, is onder andere bekend van haar gebruik van 3D-print. Een trend die ook Chris van den Elzen heeft opgepikt, de jongen die een eervolle vermelding kreeg bij de Shoe Design Challenge Zijn 3D-schoenen waren afgelopen week te bewonderen tijdens de Dutch Design Week.

Andam Fashion Award

Eerder dit jaar viel Van Herpen al in Zuidelijker regione in de prijzen. De Andam Fashion Award die ze in Parijs in de wacht sleepte leverde haar €250.000 op om haar modelabel uit te breiden, een jaar lang intensieve begeleiding van François-Henri Pinault, kristallen van Swarovski en de gegarandeerde afname van Hudson’s Bay voor €100.000 aan kleding. Bovendien mag ze op Galeries Lafayette (Parijs) twee collecties komen presenteren. De Andam Fashion Award is bedoeld om beginnende ontwerpers te helpen hun carrière op te starten. Dat de prijs dit doel niet mist, is te bewijzen met eerdere winnaars als Viktor & Rolf, Jeremy Scott en Martin Margiela.

Winnaar bekend op 1 november

vh

Of Van Herpen ook in Nederland de grote winnaar wordt van dit jaar, wordt aankomende week bekend. Andere genomineerden zijn onder anderen Anton Corbijn (fotograaf), Marlene Dumas (schilder) en Daan Roosegaarde (innovator).  In totaal dingen 8 kunstenaars mee voor de winnaar van Kunstenaar van het Jaar 2014. Tijdens de Kunstweek worden bovendien het Talent van het Jaar en de Briljanten Kunstenaar bekendgemaakt.