Licht in een te lange tunnel: Samsung’s Flexible Future design wedstrijd

Zo langzamerhand is de ene nog saaier dan de andere, terwijl ze nog nooit zo populair waren: smartphones. Na de lancering van de eerste iPhone komen we maar niet los van dat rechthoekige, platte stukje hypermoderne technologie. Terwijl er nog zoveel meer mogelijk moet zijn. In het kader hiervan, en van de komst van flexibele beeldschermtechnologie, lanceerde Samsung haar eigen design wedstrijd: ‘Flexible Future‘. Open voor iedereen met een goed idee, en een prijzenpot van tienduizend dollar. Inmiddels is de wedstrijd achter de rug, en kunnen we voorzichtig in die toekomst gluren. En, worden we blij?

samsung-flexible-amoled-conceptOm maar meteen met de deur in huis te vallen: ja. Heel erg blij zelfs. En toch knaagt er iets, maar wat er knaagt begrijp je straks vanzelf. Een tijdje na het sluiten van de wedstrijd toonde Samsung een indrukwekkende video, met daarin een lange serie apparaten die gebruiken van de nieuwe, flexibele schermtechnologie. We zien smartphones, weegschalen, en een koffiebeker die je ‘s ochtends informatie toont over het weer en vermoedelijk nog allerlei andere zaken. We zien autoramen, vensters, schoolborden, en tablet PC’s die opvouwbaar zijn, of op te rollen.

Het is inderdaad teveel om op te noemen, en dus kun je hieronder beter zelf de video met de titel ‘Display Centric World‘ bekijken. En waar 23 het hierboven nog hadden over de saaie smartphones van nu, is het duidelijk dat deze fase voorbij zal gaan. Begrijp ons niet verkeerd. Al die waanzinnige, nieuwe buigzame, opvouwbare en aanpasbare apparaten kunnen waarschijnlijk niet eens zoveel meer dan die iPhones en Galaxys van nu. Maar, en daar wij met onze voelsprieten voor design zo blij mee, ze zien erg echt fantastisch uit, en bieden juist door hun vernieuwende vormfactor ook een nieuwe functionaliteit. Zelfs als ze niets doen wat we niet al lang kennen.

samsung-flexible-amoled-concept-2Nee, daar knaagt helemaal niets. Maar nuchter als wij zijn, willen we natuurlijk weten wanneer we echt zelf aan de slag kunnen met al deze veelbelovende technologische designwonderen. Het antwoord daarop doet pijn. Recent toonde Samsung namelijk een echte, heuse smartphone die zich uitvouwt tot ‘full size’ tablet. Maar dit gebeurde achter gesloten deuren, voor een select gezelschap. En niet aan de wereld dus.

Dus wat krijgen we dan wel te zien op afzienbare termijn? Nou, Samsung zal binnenkort de Galaxy S5 onthullen. Een doodgewone smartphone, zoals we hem al jaren kennen. Rechthoekig, plat, scherm aan de voorkant, saaie materialen aan de achterkant. Niet buigbaar, geen spannende verborgen dimensies, en omdat Samsung Samsung is, waarschijnlijk zelfs geen mooie platte rechthoek.

samsung-flexible-amoled-concept-3Dat is dus wat er knaagt. Want we worden lekker gemaakt met fantastische ideeën, om vervolgens teruggezogen te worden in de saaie realiteit van 2014. Flexibele schermen op commerciële schaal zijn namelijk ook volgens Samsung pas haalbaar vanaf pakweg 2015, en met een beetje pech nog later.

We zijn erg blij met Samsung’s designwedstrijd, en al helemaal wat deze opleverde. Nog nooit lagen design en technologie zo dicht bij elkaar. Maar het maakt omgaan met de hedendaagse stand van zaken op design- en technologiegebied des te frustrerender. En nee, van Apple verwachten we de komende jaren al helemaal geen vernieuwingen meer.

Kijk hieronder zelf, en je begrijpt precies wat we bedoelen: