Slapen met kunstenaars tijdens Art Rotterdam

Art-R-2015-affiche-A2.inddDe top van de Nederlandse galeries presenteerde zich afgelopen week aan ons tijdens de 16e editie van Art Rotterdam. Maar naast Nederlands talent, laten ook steeds meer buitenlandse participanten zich op de beurs zien. Deelname vanuit België blijft groeien, Duitse, Engelse, Franse, Zwitserse en Hongaarse galeries zijn goed vertegenwoordigd, en een debuut is weggelegd voor Zweden en de VS. 

Art Rotterdam herbergt ook dit jaar in de Van Nellefbriek weer honderden kunstenaars die exposeren op 120 galeries. Bezoekers vanuit de hele wereld maken mee wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van beeldende kunst, waarbij de opkomend kunstenaar centraal staat.

Wake up in it

Bezoekers kunnen óók naar bed gaan met kunstenaars: sommige deelnemers stellen hun atelier ’s nachts open voor slapers. Het initiatief Wake up in It linkt bij meerdere evenementen de bezoekers aan de artiesten tijdens festivals. Zo bestaat naast Wake up in Art van Art Rotterdam ook Wake up in Jazz (North Sea Jazz) en Wake up in Poetry (Poetry International).

Initiatiefneemster Judith van den Berg snapt het succes wel, waaronder de Innovatieprijs bij de Nationale Evenementenprijzen. “We letten goed op welke deelnemer we koppelen aan welke kunstenaar”, legt ze uit. Dit betekent dat het ene duo de hele nacht met elkaar kletst, maar een volgend koppel een uit de hand lopende stapavond beleeft.

De pracht van de Van Nellefabriek als industrieel monument

Tijdens de Art Rotterdam Week waren museale tentoonstellingen, sitefairs, open ateliers en pop-up shows overal door de stad verspreid. De Van Nellefabriek, waarvan in de Koffiefabriek en de Tabaksfabriek de meeste galeries gepresenteerd worden, is een Rijksmonument en staat sinds kort op de Unesco Werelderfgoedlijst. Alleen voor het gebouw is Art Rotterdam 2016, van 10 tot en met 14 februari, dus al de moeite waard.