Sweetie grote winnaar Dutch Design Week

Met zo’n 250.000 bezoekers kijkt de Dutch Design Week (DDW) deze week terug op een succesvolle 13e editie. Met maar liefst twee prijzen was het virtuele Fillippijnse meisje Sweetie de kampioen van het ontwerpevenement in Eindhoven.

“Deze eyeopener gaf de jury kippenvel”
Juryrapport over Sweetie

Sociaal maatschappelijke invloed

“Tijdens DDW blijkt de drang van ontwerpers om samen de wereld beter maken door te werken in andere configuratie”, vertelt Martijn Paulen, directeur Dutch Design Week. Dit jaar was een belangrijke rol weggelegd voor social design, waarbij de verantwoordelijkheid van het product in de maatschappij centraal staat. Hieronder vallen duurzame projecten, zoals de mobiele telefoons met herbruikbare onderdelen van Phonebloks, maar ook  avatar Sweetie van Terre des Hommes.

Sweetie

Internetpedofielen met open ogen

De kinderhulporganisatie ontwikkelde het virtuele Fillipijnse meisje in de strijd tegen webcam kindersekstoerisme, waarbij kinderen tegen betaling seksuele handelingen uitvoeren voor de webcam. Het meisje, dat kan praten en bewegen, is zo levensecht dat ze in chatrooms heel wat mannen wist te strikken die in waren voor een afspraakje. In twee maanden werden meer dan duizend plegers ontmaskerd.

“Sweetie is een overtuigend voorbeeld van wat design voor ons kan betekenen”, stelt de jury in haar beoordeling. “Het helpt de wereld vooruit met een interactieve aanpak van het fenomeen waarvoor velen liever de ogen sluiten.”

3D geprint schoeisel

DDW liet bovendien innovaties op het gebied van design zien. Zo zijn 3D geprinte producten steeds minder onwaarschijnlijk. Modeontwerpster Iris van Herpen (edit: lees hier het artikel over deze kunstenares) maakt graag gebruik van deze techniek, en ook de schoenencollectie van Chris van den Elzen, die een eervolle vermelding kreeg voor zijn ambitieuze ontwerp bij de Shoe Design Challenge, was in Eindhoven te bewonderen. 

Dutch Design Week 2014 vond van 18 tot 26 oktober plaats op 86 locaties in Eindhoven middels 387 evenementen. Er deden 2.400 ontwerpers mee. De 14e editie van DDW kan genoteerd worden voor 17 tot 25 oktober 2015.